Kritisch, betrokken, onafhankelijk en nieuwsgierig

                                                                  

                                                                                                         

 


  • 12 mei 2014, School TV, NPO 2, ‘Rechtstaat, etnisch profileren’

Voor de wet is iedereen gelijk. Zo staat het ook in de Grondwet omschreven: ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld.’ Dit programma is mede mogelijk gemaakt door de Raad voor de rechtspraak.

 

  • 28 oktober 2013, Nieuwsuur, NPO 2, De Nederlandse politie discrimineert’

Allochtonen zijn vaker doelwit van proactieve controles dan autochtone Nederlanders, concludeert Amnesty International in een rapport over de Nederlandse politie. Dit is discriminerend en in strijd met de mensenrechten, vindt de mensenrechtenorganisatie. Nieuwsuur spreekt met slachtoffers en onderzoekers.

 

  • 23 oktober 2012, De Halve Maan, NPO 2, ‘Onderbuikgevoelens’

Uit een onderzoek blijkt dat de onderbuiken van Amsterdamse politieagenten vaak worden gebruikt om mensen aan te houden. Emil Andel gaat deze week in gesprek met Dr. Sinan Çankaya om meer van het onderzoek te begrijpen. Daarnaast luistert hij naar de onderbuikgevoelens van de mensen op straat.

 

  • 18 oktober 2011, AT5, ‘Allochtone agent voelt zich gewantrouwd’

Allochtone politie agenten voelen zich gewantrouwd door hun autochtone collega’s. Dat is een van de conclusies die antropoloog Sinan Çankaya trekt uit een onderzoek dat hij deed naar de verhoudingen binnen de Amsterdamse politie. Schokkend, omdat de politie al jaren probeert om juist meer allochtone agenten aan te trekken.